6 Ocak 2012 Cuma

Kireçte Kabak Tatlısı ve Reçeli



Ilk tarif bol serbetli
Ikincisi daha az



4-5 yıl önce Zülfiye teyzemizin getirdiği bir kavanoz reçeli,aynı gün içerisinde öle bayıla bitirince,tarifi alıp, bir deneme yapmış ama becerememiştim.Geçenlerde tarifi biraz daha ayrıntılı alıp,reçelini yaptım.Çok severek tüketiyoruz.İstanbul'da organik bir pazar içerisindeki şekerleme dükkanında da iri doğranmış kireçte kabakları görünce satıcıdan ayak üstü tarif sordum.Babasının yaptığını ve bir gece kireçte beklettiğini,2-3 saatte çok kısık ateşte pişmesi gerektiğini söyleyince,gelir gelmez söylendiği gibi yaptım.Hem ince,hem de kalın dilimler halinde kestim.İnceler akide şekeri gibi;kalınlarsa içi yumuşak, dışı çıtır oldular.Anlayacağınız bir harika.Birkaç hafta da dayanıyor.Kabakların şekerli suya gömülerek pişmesi gerektiğinden,şeker miktarı biraz bol ama, artan şerbeti ben bir diğerinde kullanıyorum,ziyan da olmuyor.
Tatlısı:
Malzemeler:
  • 2 kg.balkabağı(kabukları soyulmuş olarak tartılmış)
  • 2,5 kg. şeker(12 su bardağı)+14 bardak su
  • 1 komposto kasesi kadar sönmemiş kireç+5 lt su
  • 1 tatlı kaşığı silme limon tuzu veya 2/3 limon suyu(limon tuzu daha iyi sonuç verdi)
  1. Bal kabağını dilediğiniz şekilde ince veya kalın dilimler halinde doğrayın.
  2. Büyükçe bir kabın içerisine suyu doldurup,kireci ilave edin.Kireç içerisinde patlayıp çözülecektir.Yaklaşık 30-40 dk. da üzerine ince bir kaymak tabakası oluşacak,su durulacaktır.Bu suyu hiç bulandırmadan başka bir büyükçe kabın içerisine aktarın(yalnızca suyu)İçerisine kabakları ilave edip,bir gece bekletin(üzerlerine baskı uygulayıp,suya tamamen girmelerini sağlayın)Ertesi gün bu suyun içerisinden alıp,7-8 kez iyice ovuşturarak bol suda yıkayın.1-2 saat suda bekletin.
  3. Bu bekleme süresinde, şekeri belirtilen suyla 5 dk. kaynatın(büyük bir tencerede)Ilıtın(kabakları soğuğa yakın bir şerbete ilave ederseniz,daha çıtır oluyorlar)
  4. Kabakları sudan alıp,kalın dilimleri kürdanla 1-2 yerinden delin.Hepsini,ılık şerbete atın.Çok kısık ateşte,yaklaşık 2,5 saat, kabaklar saydam bir hal alana dek kaynatın(arada tahta kaşıkla şerbete tamamen girmelerini sağlayın)Limon tuzunu ilave edip,1 dk. kaynadıktan sonra ateşten alın.Ilıyınca ağzı kapalı bir kabın içerisine alın.Buzdolabında veya serin bir yerde muhafaza edin.Tahin ve ceviz ile servis yapın.

Reçeli:

  1. Küçük küpler halinde doğranmış 1 kg. kabağı yukarıdaki anlatıldığı gibi kireç kaymağına yatırın.Ben zülfiye teyzemin'' 45dk. bekletme süresi yeterli oluyor ''dediği için bu kadar beklettim.ince bir kabuk oluştu.daha çıtır olamasını isterseniz,sanırım biraz daha yani, 1 saat kadar daha bekletmek daha çıtır olmasını sağlayacaktır.
  2. Yine yıkama ve suda bekletme işlemlerini yukarıdaki gibi tekrarlayın.1,5 kg.şekerle, kısık ateşte saydamlaşana dek pişirin.
  3. Bu kez kabakları içerisinden alıp,şerbeti gereken kıvama dek kısık ateşte kaynatın.1/2 limon suyu veya 1 çay kaşığı limon tuzunu ilave edip 1 dk.daha kaynatın.Kabakları ilave edip,kavanoza boşaltın.Kapağını kapatıp ters çevirin.

Not:Esra arkadaşımın bir tavsiyesi:''şerbetle kabak kaynamaya başladığında 1-2 yemek kaşığı pekmez ilavesi,tatlıya ve reçeline harika bir renk katıyor.'' Bundan sonraki yaptığımda mutlaka deneyeceğim.

Kaynama süresinin uzunluğu dolayısıyla tek seferde bolca yapıp,dolaba atmak daha mantıklı bence.Bu yüzden tatlının ölçülerini 1 kg.dan vermedim.


YADA

KİREÇTE KABAK TATLISI


Reçellerde tatlılarda kireç neden kullanılır? Kireç kaymağı nedir?Nasıl hazırlanır ve kullanılır...Bu tarifimde hem kabak tatlısından bahsedeceğim hemde kireç hakkında bildiklerimi sizinle paylaşacağım...

Özellikle reçellerde ve kabak tatlısında çok kullanılan kireç özellikle sönmemiş kireç olmalıdır...Kireçli su ya da diğer adıyla kireç kaymağı sebze ya da meyvelerin pişerken şekillerinin bozulmadan pişmesini sağlar...Yani hem pişip hemde şekillerini korumaları özellikle domates reçelinde,kabak tatlısında,kayısı reçelinde çokça kullanılmasına neden olur...

Kireçli su nasıl hazırlanır? Sönmemiş kireç alınıp büyükçe bir kaseye koyulur...Üstüne su eklenir, karıştırılıp bir kenarda bekletilip kirecin dibe çökmesi beklenir...Üstte oluşan durulmuş su dibindeki kirece dokunmadan başka bir kaseye alınıp içine meyveler konup en az yarım saat bekletilir...Meyvelerin hepsi suyun içine batmalıdır...O yüzden suya konulan meyvelerin üstüne bir tabak koyulup sya batmalarını sağlanmalıdır...Sonra bolca yıkanıp reçel veya kabak tatlısı yapılır...

Peki ne kadar suya ne kadar kireç konmalıdır...Burada ölçü 1 litre su için 2 çorba kaşığı sönmemiş kireç olacak şekilde olmalıdır...Suyuda şu şekilde ayarlamalıyız...Yapacağımız meyvelerin hepsi suyla temas etmelidir o yüzden 1,2,3 litre su hazırlamak mümkün...

KİREÇTE KABAK TATLISI
MALZEMELER:
  • 2 kilo kabak
  • 3,5 su bardağı tozşeker
  • 2 litre su
  • 4 çorba kaşığı sönmemiş kireç
  • Ceviz
YAPILIŞI:Kireçli suyu yukarıda anlattığım gibi hazırlayalım.Büyükçe bir kasedeki kireçli suya kabakları koyup üstüne bir tabak kapatıp en az yarım saat suda bekletelim.Sürenin sonunda kabakları sudan çıkarıp bol suda yıkayalım suyunu süzüp tencereye dizelim.Üstüne tozşekeri serpelim.Vaktiniz varsa bir kaç saat bekletip sulanmasını sağlayalım.Vaktiniz yoksa 1 çay bardağı su koyup kısık ateşte pişirelim.Pişen tatlının tenceresinde soğumasını bekleyip servis tabağına alalım.Cevizle süsleyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

dreamweaver statistics
Dell coupon code 2012