27 Aralık 2011 Salı

Etli Sarma


Uzun süredir yapmasını daha doğrusu sarmasını öğrenmek istediğim sarmayı bugün sardık Elif teyzemle birlikte...Daha çok o sardı ben fotoğraf çektim ama işin özünü anladım sıra pratikte uygulamaya geldi

Tarif şimdilik denemedim sayın deneyince gerekli düzeltmeleri yaparım




MALZEME:6 Kişi için (aslında 4 dü ama 6 hatta 8 kişi bile doyar):

500gr yaprak
200gr kıyma
2 adet soğan
1.5 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı ince bulgur
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı domates salçası
tuz
ılık su
---
1 adet pişireceğiniz tencerenin ağzından az küçük porselen tabak...
---
Öncelikle yapraklarımız salamura oldugu için ılık suya bastırdık ki kolay açılsınlar hemde içlerindeki yabancı maddelerden temizlensinler.



Soğanları rendeleyin,tuz ekleyin (yapraklar tuzlu ise bunu muhakkak gözönünde bulundurun!),karabiber,kırmızıbiber ve naneleri ekleyin.Bu karışıma kıymayıda ilave edin. Geriye kalan salça ve pirinçleride ekleyip güzelce yoğurun...



Yaprakları sararken saplarını muhakkak kopartın bu kısım yukarı gelecek ve damarlı kısmı size bakacak şekilde avcunuza koyun



Sapını kopardığımız kısmın altına yaprak boyutuna göre kıyma koyun.



Önce bir üst köşeyi kıvırın.



Daha sonra diğer üst köşeyi kıvırın.



Sonra bir kenarı kıvırın




Daha sonra da diğer kenarı kıvırın
Altta doğru yaprağın daralması lazım fazla kısmıda içeri doğru kıvırın




ve asıl önemli kısma geldik.
Sarmayı işaret ve baş parmaklar arasına sıkıştırıp orta parmak yardımı ile yuvarlayın. Mümkün oldukça sıkı olması lazım



Sonuçta resimdeki gibi bir sarma olması lazım.





Ne yazıkki benim aldığım yaprak irili ufaklı olduğu için sarmalarda öyle oldu. Çok büyük yaprakları 2ye hatta 3e bölüp sarabilirsiniz.
Tencereye koymadan önce az sıkmak lazım.




Sarmaları tencereye diziyoruz. Çok nizamı olmasına falan gerek yok aslında sonuçta bitince zaten azcık sallayınca hepsi yerli yerinde oluyor




Ben bu sefer Elıf teyzeme sapları koparma kısmında yardım ettim ki çabuk bitsin. Tek tek yaprakların saplarını koyarıp açtım.




Tencereyi 2/3 üne kadar dolurmak lazım. Sarmalar bitince üzerine zeytinyağını gezdiriyoruz




Ve sarmaların üstüne az geçecek kadar ılık su ilave ediyoruz.




En üstede porselen tabağı ters kapatıp kısık ateşte kapağı kapalı 30-35 dakika pişiriyoruz.
(Sarmada iş yaprakta ve saran kişide bitiyor bunu anladım)



Bu da biz 3 kişi yedikten sonra kalan tabii bu kadar kalmasinda öncesinde içtiğimiz mercimek çorbasınında etkisi var elbette. Ama en az 6 kişilik yani

Beraber sardığım Elif Asma`ya sonsuz teşekkürler özellikle sabrı için....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

dreamweaver statistics
Dell coupon code 2012