2 Aralık 2012 Pazar

Findikli Islak Kek

Malzemeler:

Kek icin;
4 Yumurta aki
20 gr seker
150 gr findik
150 gr pudra sekeri
4 Yumurta
60 gr un
2 yemek kasigi tereyagi
2 cay kasigi krem tartar (asil tarifte yoktu ben yumurta aklarinin daha toplu olmasi icin kullandim!)

Surup icin;

yarim bardak su
25 gr toz seker
2 yemek kasigi Turk kahvesi

Ganas icin;
120 gr cikolata (Bence Bitter kullanmayin cok yogun kaciyor!)
yarim bardak sut kremasi

Turk kahveli krema icin;
70 gr toz seker
3 yemek kasigi turk kahvesi
3 yemek kasigi su
1 tatli kasigi vanilya
2 yumurtanin sarisi
130gr tereyagi
6 cay kasigi nisasta (eger kivami civik olursa eklenecek asil tarifte yoktu!!!)


Hazirlanmasi

Surup-Ganas ve Kremayi 2-3 saat onceden hazirlamak gerekiyor dilerseniz kekide onceden hazirlayip bekletebilirsiniz.

Surup icin su,seker ve kahve hep birlikte kaynatilir ve sogutulur
Ganas icin cikolatayi cam kaseye alip mikrodalgada 3 dakika kadar eritin icine sut kremasini ekleyin civik gibi olmussa toz jelatini de ekleyip guzelce karistirin. Sogumaya birakin gerekirse buzdolabina koyun

Turk Kahveli krema

Seker.su,kahve ve vanilya birlikte karistirili. icine yavas yavas yumurta sarilari ilave edilir ve hizla karistirilir.
Oda sicakliginda krema kivami alana kadar tereyagi cirpilir
Sekerli karisima ilave edilip homojen bir karisim olana kadar karistirilir.
Dinlenmeye alinir

Firini 220 dereceye ayarlayin.
30*40 boyutlarinda tepsiye ihtiyacimiz olacak,oncelikle onu temin edin.
Yumurta aklarini (ve krem tartari) kopurene kadar cirpin. Uzerine seker ekleyip biraz daha cirpin (5-6 dakika kadar yerterli olur sanirim!)
Findik ve pudra sekerini mutfak robotunda cekip toz haline getirin
6 yumurtayi findikli karisimla bulusturup guzelce karistirin. Unu da ekleyip biraz daha karistirin.
Asil onemli yere geldik.
Yumurta aklarinin 1/3unu findikli harca eklepip katlatin (fazla karistirmadan birbirine yedirin ki sonmesin, biri su konuya bir aciklik getirse keske okudugum onlarca kitapta bunu o kadar basit birseymis gibi bahsediyor ve diyorlar ki eger cok karistirirsaniz karisim soner ve kabarmaz ne kadar karistirmanizin karari sizin!)
Kalan aklarida 2 parca halinde karisima ekleyin ve (yavasca fazla karistirmadan) katlayin
Hamuru once icine yaglikagit serilmis sonra hafifce yaglanmis tepsiye dokun ve her yerine esit kalinlikta olacak seekilde duzeltin
6-7 dakika kadar firinda ustu hafif kizarincaya kadar pisirin...

 Pisen kek 20cm den uzunlamasina kesilir. Olusan buyuk parca ortadan ikiye kesilirek 20*20 cm 2 adet ve ustte uzun 10*40 cm olmak 3 parca elde edilmis olur.
Ilk kare uygun bir tabaga konur. Serbetin 1/3u ile islatilir ve uzerine kremanin 3/4u guzelce yayilir.
10*20 ye boldugumuz uzun parca yan yana konularak ikinci kat cikilmis olur buzdolabinda 10 dakika dinlendirilir. Daha sonra bu kat da serbetle islatilir ve hazirladigimiz ganas yayilir. uzerine 2. kare kapatilir tekrar serbetlenir buzdolabinda 10 dakika dinlendirilir ,sonra kalan kremada en ustune surulur.

Servisten once pastayi birkac saat mumkunse 1 gece buzdolabinda bekletin

Afiyet olsun

  
Tarifin aslinda badem ve ekspresso ile yapiliyormus biraz arastirdim ve ulastigim bilgiler sunlar:

This classic French dessert was created by Louis Clichy, who called it – quite naturally – the Clichy. However, it was popularized by the Parisian pâtisserie Dalloyau as the Opera cake and is now mostly known by that name.  It is a wonderfully rich and dreamy combination of delicate almond biscuit or joconde, chocolate ganache, coffee buttercream, and chocolate glaze. It’s like a very refined and decadent layer cake. 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

dreamweaver statistics
Dell coupon code 2012