31 Ocak 2012 Salı

Kadayif Mantisi


Tarifi Refika`nın Mutfağından buldum ve biraz degistirdim...


Malzemeler:
250-300 gr. kıyma
3 çay kaşığı köfte baharı,
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı pul biber
3 avuç ekmek içi (veya 1 tatlı kaşığı galeta unu)
500 gram kadayıf
Sıvı yağ
SOS ICIN:
Yogurt
Tereyagi
Domates salcasi
Biber salcasi

Tarif:
300 gr. kıymaya, 3 çay kaşığı köfte baharı, 2 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı kimyon, 2 çay kaşığı pul biber, 3 avuç galeta unu ekleyin ve köfte kıvamına gelecek şekilde yoğurun.
Yoğurduğunuz köfteyi sıkıştırarak fındık boyutuna getirin, sonra aldığınız 500 gr. kadayıfın içinden uzun bir tutamını çevire çevire kıymanın üzerine sarın (her bir kadayıf topu 2 cm. çapında olsun). Bu sırada yanınızda bir tabak sıvı yağ veya seviyorsanız eritilmiş tereyağı bulunsun. Avcunuzu bu yağ ile yağlayın, böylece elimizde top haline getirirken kadayıf otomatik olarak yağlanacaktır (yine de çok hafif olacaktır).
Kadayıf toplarını fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisini üzerine dizin ve fırının 200 derece ızgarasını yakın. Yemeğiniz 10 dakikada kızaracak ve pişecektir. Ara ara karıştırarak her tarafının kızardığına emin olun.
Bu sırada oda sıcaklığındaki 3 bardak yoğurdu çırpın ve krema kıvamına getirin, sonra 4 diş sarımsağı havanda dövüp yoğurda ekleyin. Ağız tadınıza göre tuz ekleyin. Kadayıf tuzsuz olacağından normalden fazla tuz koyabilirsiniz.
Sosu için ise, bir kaba koyduğunuz 4 çorba kaşığı sıvı yağ veya tereyağı, 2 tatlı kaşığı biber salçası, 2 tatlı kaşığı domates salçası ve 4 çorba kaşığı domates püresini ateşe koyun ve malzemeler kaynayıp birbirlerini kabul edinceye kadar karıştırın. Sonra ateşten alıp içine çekme karabiber, 1 dal taze nane ve 2 dal taze kekik ekleyin.
Kadayıf mantınızı bir tabağa alıp, üzerine yoğurdunu ve sosunu ekleyerek servis edebilirsiniz. Soslarla tabağı ‘kirletmeyi’ unutmayın!

30 Ocak 2012 Pazartesi

Uyguladigim ve henuz uygulayamadigim tarifler...




Uyguladigim ve uygulayacagim tarifler birbirine cok karisiyordu bende tariflere belli bir simge ekleme karari aldim.
Bu simgeyi denedigim tarifler icin



Bunu da henuz denemediklerim icin



kullanicagim artik...








28 Ocak 2012 Cumartesi

Ekmek Dolmasi


MALZEMELER: Dana kaburgasından 250gr kıyma, 1 adet yuvarlak köy ekmeği, 1 adet iri kuru soğan,1 tutam maydanoz, 1 kase ceviz, 1 kase yoğurt, 4-5 diş sarımsak, 2,5 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 çay kaşığı karabiber, 2 su bardağı et suyu, ayçiçek yağı, tereyağı

YAPILIŞI:
Bir adet yuvarlak köy ekmeğinin üst kısmı ekmeğin kuruması için bir gün önceden kesilir ve ekmeğin içi çıkartılır. 1 adet iri soğan soyulup yıkandıktan sonra rondodan geçirildikten sonra ayçiçeği ve tereyağı kızdırılan tavada kavrulur. Kavrulmakta olan soğanlara özellikle dana kaburgasından alınan kıyma ilave edilir. Bir gün önceden çıkartılıp kurutulan ekmek içi rondodan geçirildikten sonra bir kase ceviz de rondoda çekilir. 2,5 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 çay kaşığı karabiber kavrulmakta olan harca ilave edildikten sonra kurutulup çekilen ekmek içinin yarısı, çekilen cevizler, 1 tutam ince doğranmış maydanoz harca ilave edilerek kavrulur. Kavrulan harç, yuvarlak köy ekmeğinin içini doldurur ve ekmeğin çıkartılan kısmıyla, kapağıyla ekmek kapatılır. Bir tencereye kare şeklini alacak 4 yemek kaşığı konur ve ekmek dolması kaşıkların üzerine yerleştirilerek pişirilir. Böylece ekmeğin suyla fazla olabilecek teması önlenir ve ekmeğin hamur olması engellenir. Birkaç parça tereyağı eklenen yemeğe kepçe kepçe et suyu ilave edilir. Yaklaşık 2 su bardağı et suyunu yemeğimiz ocakta pişerken de eklemeye devam edilir. Yaklaşık 20 dakika, ekmek kabarana kadar pişirilecek olan Ekmek Dolması 10 dakika da fırında pişirilecektir. Pasta gibi dilimlenerek sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

20 Ocak 2012 Cuma

Ev Yapimi Cikolata Kaplamali ve Iced Glazed Donut


Tarif lezizsofralar sayfasindan, tarif muhtesem olunca dokunmadan aynen yayinliyorum (Bazi eklemeler yaparak)....

MALZEMELER:
  • 300 ml ilik süt
  • 50 ml ilik su
  • 42 gr lik yas maya
  • yarim cay kasigi tuz
  • 125 gr toz seker
  • 80 gr eritilmis ilik tereyagi
  • 2 yumurta
  • 2 paket vanilya
  • 750 gr un (kulak memesi kivaminda olacak hamur) (Benim yaklasik 1kg kadar un koymam gerekti!)
  • Üzeri icin:beyaz ve sütlü krüvetür cikolata (Bu tarif icin yaklasik 3 adet 80gramlik cikolata gerekiyor!)
  • Üzerine serpmek icin renkli sekerler ( hic biri yoksa sadece pudra sekerine bulanada bilir)(Hindistan cevizi,badem,findik,pasta susu,kalp cikolata,antep fistik kullandim ben!)

YAPILISI:Ilik süt, su,margarin,yumurta, maya ve seker yogurma kabina aliniriyice bir birine karistirdiktan sonra kalan malzemeler eklenerek kulak memesi yumusakliginda bir hamur hamur yogrulur hamur üzeri örtülüp sicak bir ortamda 20 dakika mayalanmasi icin bekletilir,mayasi daha öncede gelebirlir o zaman daha erken acma islemine baslana bilinir,hamur altina ve üzerine un serpilerek merdane veya oklava ile 1,5 cm kalinliginda acilir,

Daha sonra genis agizli bir bardak ile kesilir ortasi ise kucuk icecek kapaklari boyutunda bir seyle kesilebilir,

tüm hamur bu sekilde yapildiktan sonra yagli kagitin üzerine alinir kestigimiz parcalar ve burda 15 dakika daha bekletilerek mayasinin gelmesi saglanir,

mayasi gelen hamur iyice kizdirilmis yagda her iki tarafida esit sekilde yakmadan kizartilir,(Bu kisimda baya problem yasadik,yagin fazla sicak olmasindanmi nedir,donatlar biraz karardi ama icinin pismesi icin bu gerekli idi. Gene ilk deneme icin basarili sayilabilir!!)


Güzel kizaran donutlar daha sonra fazla yagini cekmesi icin mutfak kagidi serilmis bir tepsiye alinir,


burada iyice sogutulur ve dinlendirilir,

Daha sonra benmari eritilmis cikolataya tek tarafli batirilirve renklisekerlerle süslenir üzerinin cikolatasi kuruduktan sonra servis yapilabilir ayrica oda isisinda sogumasi gerekmektedir hicbir sekilde buzdolabinda bekletilmemeli ve taze taze tüketilmelidir simdiden afiyet olsun.


ICED KAPLAMA ICIN:

185gr pudra sekeri

1 cay kasigi tereyagi

7-8 tatli kasigi sut

Butun malzeme bir kaba konur iyice erimesi saglanir ve alti kapatilir. Hafif koyulasinca donutlar buna daldirilir.Yanliz cabuk yapmaniz lazim bu islemi zira kaplama cabuk donuyor.Ikinci resimde ustteki 4lu sade alttakiler ise kaplama ustu sus konulmus donutlarim...

19 Ocak 2012 Perşembe

Muffin Kalipli Borek



Malzemeler (6li Muffin kalibi icin ):



-3 adet Yufka
-Sut
-Sivi Yag
Yumurta

Ici icin:

-Peynir
-Maydonoz
-Baharatlar

Yapilisi:

Aslinda gayet basit bir tarifi var.Penirler catal yardimi ile ezilir icine dogranmis maydonoz ve baharatlar eklenir bir kenara konur.Once 3 yufka ust uste konular once ortadan ikiye bolunur. Boylece 6 adet yarim daire elde ediyororuz. Sonra bu yarim dairelerde uzun seritler halinda 3 er parcaya bolunur. Seritlerde ortadan ikiye bolunur. Muffin kaplari yaglanir ve kesilen parca kabin icine konur iki kenari disari tasacak sekilde ve ustune firca yardimi ile yag ve sut karisimi surulur. Daha sonra diger parca ilk parcaya dik gelecek sekilde konulur ve gene yagli-sutlu karisim surulur boyle devam edilir taaki yufkalar bitene kadar ve icine hazirladigimiz malzeme konur. ve en son koydugumuz yufkadan baslayarak malzemenin ustu ortulmeye baslanir ve yufkalar gene hazirladigimiz yagli-sutlu karisim surulur. Butun yufkalar kapatilinca digerine gecilir bu sekilde butun kalip dolana kadar once yufkalar serilir,malzeme konur ve yufkalar kapatilir. Uzerlerine cirpilmis yumurta surulur. 170 derece firinda 10-15 dakika ustleri kizarincaya kadar pisirlir...

Afiyet olsun

14 Ocak 2012 Cumartesi

Sehzade Tatlisi (Hashasli Sekerpare)



Bambaska bir tarif ariyordum kendimi lezizsofralarda buldum. Soyle evdeki malzemelerle yapabilecegim bir tarif ariyordum Seval hanim`in bu basit tarifini buldum,aslinda tam olarak tarif onunda degil zira o da Sevimlimutfakta dan alimis tarifi...

Evde tek yumurtam oldugu icin ben yarisini yaptim,iykide oyle yapmisin cunku bir mini firin tepsisine sigmayacakmis...


Malzemeler:


250 gr margarin ( oda ısısında )

2 yumurta

1 çay bardağı tozşeker

1 su bardağı irmik

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

8-9 yemek kaşığı tepeleme un

haşhaş (üstüne koymak için)

Şerbeti:
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
2-3 damla limon suyu

Ben icine biraz da gul suyu koydum. Son zamanlarda hangi serbetli tatliyi yapsam gulsuyu ekliyorum...

Yapılışı:
Bir kapta, yağ, şeker ve irmiği yoğuralım. Yumurtaları ekleyelim. Vanilya, kabartma tozu ve unu da koyup kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Küçük parçalar kopartıp yuvarlayarak, her tarafını mor haşhaşa bulayalım. 200 C ısınmış fırına koyup pişirelim. ( Tatlıyı kaç dakika pişirdiğimi hatırlamıyorum ama pişerken üzerleri çatlıyor ve bu çatlaklar kızarana kadar pişirelim, aman fazla tutmayin altlari yaniyor ) Tatlı pişerken şerbeti hazırlayalım. Tencereye şeker ve suyu koyalım ve kaynadıktan sonra 5 dk daha kaynatıp limonuda koyarak ateşten alalım. Tatlı fırından çıkınca 2-3 dk sonra sıcak şerbeti üstüne dökelim. (ikiside sıcak olacak). Gozunuze fazla gozuke bilir ama hepsini emiyor

Tarifin orjinal adresi Sevimlimutfakta imis, benim tarifi buldugum site Lezizsofralar...

(Bu tatlinin adinin nerden geldigini arastirdigim biraz ve Hurrem sultana ulastim. Hurrem oglu SELIM icin sarayda bu tatliyi yaptirip dagittirmis...Ne kadar dogrudur bilmem ama blogumda bir Osmanli tatlisi olmasi beni heycanlandirdi.)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

dreamweaver statistics
Dell coupon code 2012