29 Eylül 2010 Çarşamba

SU BÖREĞİ

Hamur için:
-Un miktarı avuç hesabı ayarlanır. Her avuç bir beze olarak düşünülür. 5-6 avuçtan yaklaşık 1 tepsi çıkar. Hamurun artması hoş birşeydir aslında. En az börek kadar lezzetli belki de ondan bile lezzetli culluk yapılır... Tarifin sonunda kısace Culluk”a da değinirim...
-Tepsi başına 3 yumurta kullanılır. Fazla kullanılırsa hem hamur sarı olur hemde yumurta tadı daha baskın olur...
-Su-tuz-un-yumurta kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur...
-Yoğurulan hamur 7 bezeye ayrılır (7 kat lazım börek için )
- Bezeler mantı hamuru kadar incelikte açılır (İlk açılan kalın son açılan gayet ince oluyor, insan açtıkça öğrenirmiş zaten öğrendiğindede hamur bitermiş)
-Açılan hamurlardan biri diğerlerine göre daha ince açılır en üst için kullanılmak üzere kuru ayrılır
-Açılan hamurlar gazete sayfalarının arasına konulup iç hazırlanma kısmına geçilir...

İç hazırlama için:
-Maydonozlar temizlenir
-Yağlı beyaz penır rendelenir
-Tuz karabiber eklenir, hepsi karıştırılır
- Arası için 1 tapsiye 500 gr tereyağı ve margarin karışımı eritilir az sıvı yağ eklenir...

Hamuru haşlamak için:
-Büyük bir kapta su kaynatılır. Suya az tuz eklenir
- Açılan bezeden çıkan hamur 4 e bölünür ve 2şer 2şer haşlanmak üzere hazırlanan suya atılır
-Haşlana hamurlar soğuk suya alınır ve yıkanır
-Haşlanan hamurlar süzülür ve temiz bezlerle kurulanır...
-Soğuk su yada sıcak su koyulaşır ise ya su eklenir ya da tamamen değiştirilir...
Hamurları fazla kaynatmamak gereklidir!!!!

Tepsiyi dizmek içim:
-Tepsi hazırlanan sıvıyağ ile yağlanır
-Üstüne hamur serilir ve serien hamur hazırlanan yağ ile yağlanır. Bu işlem 2 kez daha tekrarlanır ve 3. kat hamurun üstüne hazırlanan peynir ve maydonoz karığımı serilir . Üstüne gene 3 kat hamur serilir ve araları yağ ile yaglanır
En üste kuru olan gömlek serilir ve üstü yağlanır...



Pişirme:
-Diler fırında diler gaz ocağı üzerinde sürekli çevrilerek börek pişirilir...

Afiyetle yenir...
Tarifi bana veren Hacıannem bu tarifi verdikten bir hafta sonra beyin kanamasi nedeni ile aramızdan ayrılmıştır. Ruhu sad olsun...

CULLUK= Haslanirken parcalanan yada hazirlanirken begenilmeyen iskartaya cikarilan pismis hamurlari tereyagi karimisi ile tavada isitmak vesilesi ile genelde elle yada catalla hazirlana icin lup lup mideye goturmek seklinde yenilen dunyalar harikasi bir o kadarda basit yemek.Boregin pismesini bekleyemeyen sabirsizlarin can yoldasi,can simidi..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

dreamweaver statistics
Dell coupon code 2012